Budapest: het Parijs van Oost-Europa

Het Sgizet Festival

Het Oerol festival op Terschelling is nog maar nauwelijks afgelopen, of de liefhebbers van locatiecultuur kunnen in augustus hun hart ophalen bij het grote zusje in Budapest: Sziget Festival. Midden in de Donau, waar de rivier door Budapest stroomt, ligt het eiland Margit Sziget, de thuisbasis voor een mega muziek- en theaterfestival. Dat muziek- en theaterfestivals bij Nederlanders populair zijn, blijkt niet alleen uit de aantal Oerol-bezoekers in 2013 (50.000 mensen), maar ook het percentage Nederlandse bezoekers aan het Sziget Festival: de helft van de bezoekers komt van buiten Hongarije, waarvan het merendeel Nederlanders. Dit jaar zijn er in elk geval in de warme Hongaarse zon de acts van o.a. David Guetta, Skunk Anansie, Mika en Triggerfinger te bewonderen. Voor €199 heb je toegang tot alle acts en verblijf je op de festivalcamping.

Als je klaar bent met het Sziget Festival, of je wilt gewoon op eigen gelegenheid de stad Budapest verkennen. Doen! Deze Oost-Europese stad aan de Donau heeft heel veel te bieden: geschiedenis, musea, kuuroorden, wandelingen, theater, muziek… Dat Budapest ontstaan is als een agglomeratie van heel veel plaatsjes met de naam Buda en Pest, kun je nog steeds terugzien in de verschillende centrumkernen die de stad nu rijk is.

Burchtheuvel

Een echt startpunt voor de verkenning van Budapest is niet te geven, er is gewoon te veel te zien en alle bezienswaardigheden liggen heel erg verspreid over de stad. Ga je toch echt voor een startpunt, begin dan bovenop de burchtheuvel. Je kunt naar boven lopen, als het al niet te warm is, of je neemt de 19e eeuwse kabelbaan: de Sikló. Het voormalig koninklijk paleis met de bijbehorende diversiteit aan musea is al een dagbezoek waard. Even ten noorden loop je, al zwervend via pittoreske straatjes, al snel tegen een bijzondere kerk op: de Matthiaskerk die oorspronkelijk al in 1225 werd voltooid maar daarna nog zo vaak werd verbouwd tot haar huidige neogotische uiterlijk. Opvallend aan de buitenkant van de kerk is het mozaïeken dak. Van binnen is de kerk al net zo indrukwekkend, vooral als het kerkorgel wordt ingezet voor een van de vele orgelconcerten. Geen wonder dat Sisi juist graag in deze kerk gekroond wilde worden. Wandel buiten rond over de Vissersbastion en kijk uit over de Donau en het lager gelegen stadsdeel aan de overkant. Let vooral ook op hoe het Hilton hotel op deze historische heuvel is ingepast: de langwerpige goudgele ramen weerspiegelen letterlijk en figuurlijk de statige oude buurvrouw: de Matthiaskerk. Een gewaagd maar ook een succesvol ontwerp.

Kuurbaden

In Hongarije wordt een bezoek aan een kuurbad standaard door de zorgverzekering vergoedt, dat komt vooral omdat er in Budapest en in de rest van Hongarije heel veel natuurlijke bronnen te vinden zijn. In Budapest alleen al zijn er 118 natuurlijke bronnen. Een aantal van deze bronnen was al in de tijd van de Romeinen bekend, vandaar dat zij Budapest toen Aquincum noemden: “overvloed aan water”.

Een van de bekendste en mooiste kuurbaden is het Gellért kuurbad, de onderliggende bron spuugt jaarlijks meer dan 70 miljoen liter heet water op, waarbij de temperatuur varieert tussen de 21 en 78 graden. Het Gellért badhuis is van schitterende architectuur, je waant je in ver vervlogen tijden als je er een bad neemt. Het water is naar men zegt geneeskrachtig.

Heb je het centrum rondom de burcht gezien? Wandel dan over de Donau via de Kettingbrug of een van de andere bruggen, of neem gewoon het openbaar vervoer naar de andere kant van de Donau, wandel dan eens rond rondom Vörösmarty tér , een plein dat heel erg doet denken aan Montmartre. Neem vanaf het plein een van de oudste metrolijnen van Europa (1894-1896) naar Városliget. De metrostations stralen een heerlijke ouderwetse charme uit, waarbij de gebruikte Jugendstil je je even laat wanen in de periode voor de Eerste Wereldoorlog.

Culinair

De oude glorie van de cukrászda is de laatste twintig jaar weer helemaal hersteld: luxe, klasse koffiehuizen waar je de lekkerste gebakjes kunt eten. De Hongaren zijn enorme zoetekauwen, dus je zult op je rondzwervingen door Budapest heel veel bakkers, kraampjes en cukrászda’s tegenkomen. Je kunt je rustig laten verleiden tot het eten van zo’n Hongaars gebakje, maar schrik niet als het glazuur van je tanden af springt!

Voor de andere lekkernijen hoef je vaak niet ver te lopen, de geur van de salami’s, kolbász en andere Hongaarse worsten komt je bij de eerste de beste slager al tegemoet. Helaas zijn deze lekkere worsten ook hier zo duur, maar zo’n plakje worst smaakt heerlijk bij een pálinka, een Hongaars destillaat dat gemakkelijk de 40% overstijgt. Mocht je een glaasje pálinka aangeboden krijgen, vraag dan om een barack pálinka (gemaakt van abrikozen), deze is qua smaak nog het meest galant voor onze smaakpapillen, de szilva pálinka (gemaakt van pruimen) kom qua smaak meer in de buurt van de gemiddelde ruitenwisservloeistof.

Budapest is een stad welke je niet even in een weekend bezoekt. Je zult er echt veel meer dagen voor uit moeten trekken. Als je er toch een weekendje naar toe wilt gaan, boek dan een hotelletje of appartementje vlakbij het centrum. En je vliegt in nog geen 2 uur vanaf Eindhoven, Charleroi of Dortmund naar Budapest voor nog geen € 40 (enkele reis). Voor zo’n prijs kun je wel eens vaker deze stad bezoeken.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met De Reisbroker.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply