Lyon, een stad vol historie, cultuur en culinaire tradities

lyon_fresqueIn het oosten van Frankrijk ligt de stad Lyon, qua grootte de derde stad van Frankrijk. Veel vakantiegangers die onderweg gaan naar de Middellandse Zee kennen deze stad omdat ze hier langs moeten op doorreis naar Zuid-Frankrijk of Spanje. En toch nemen weinig toeristen de moeite om deze stad beter te leren kennen.

Lyon ligt centraal zeer interessant gesitueerd, met aan de oostzijde de voet van de Alpen en aan de westzijde de Bourgogne. Ten noorden van de stad is een groot merengebied, les Dombes, en te zuiden van Lyon begint de Ardêche al snel. Deze gebieden drukken een belangrijke stempel op de culinaire wereld en dan met op de stad Lyon, waardoor Lyon uitgegroeid is tot de culinaire hoofdstad van Frankrijk. Het grootste aantal sterrenrestaurants van Frankrijk kun je hier of in de omgeving van de stad vinden.

Als je de eerste keer de stad bezoekt, bekruipt je het gevoel dat je er al eens eerder bent geweest. Een oude stad, welke doormidden wordt gesneden door een rivier, met aan op de ene rivieroever een heuvel waarop een kerk of kathedraal is gebouwd en op de andere oever glooit de stad kilometers ver uit. Nee, je bent niet in Budapest of Praag, maar in Lyon!

Neem het openbaar vervoer naar het centrum van de stad en begin je verkenning bij de Opéra of de kathedraal van Lyon (l’église Saint-Jean-Baptiste-et-Saint-Étienne). Beide vertrekpunten zijn op zich al een bezichtiging de moeite waard. Als je echter met eigen vervoer komt, dan is zeker de Opéra een goede plek om je auto daar in de parkeergarage te parkeren. De route ernaartoe is namelijk goed aangegeven.

Het kloppende oude stadshart van Lyon vind je in de knie van de rivier de Saône, rondom de voet van de heuvel Fournière. De historische sporen hier dateren terug tot in de tijd van de Romeinen, die er zelfs twee theaters bouwden die tegenwoordig nog steeds de basis zijn voor de openluchtfestiviteiten in de zomer, les Nuits de Fourvière.

Voor je de heuvel op wilt gaan moet je eerst de tijd nemen om te voet over een van de vele bruggen naar de overkant van de Saône te gaan, begeef je daarbij in de richting van de kathedraal van Lyon. Mocht je onderweg een fietsenstalling met rood-grijze fietsen tegenkomen, pak je creditkaart, want ook in Lyon kun je gebruik maken van een soort witte fietsen, zoals je die ook in Parijs kent, alleen zijn ze hier niet wit. Neem even de tijd om de instructies te lezen, maar als je handig bent en je fiets steeds weer binnen een half uur in een stalling terugzet, dan kost het je niks!

Aan de noordzijde van de kathedraal van Lyon voert de Rue Saint-Jean je terug naar oude tijden. Deze straat bestaat al sinds de 3e eeuw, maar de meeste panden dateren uit de periode tussen de 14e en17e eeuw. Neem de tijd om deze gezellige historische straat en haar verborgen zijstraatjes te verkennen en te ontdekken. Kijk ook regelmatig omhoog naar de top van de gevels die hun authenticiteit gelukkig nog niet aan de commercie van de etalages hebben prijsgegeven. Blijf niet te lang omhoog kijken, want voor je het weet heeft een slecht liggend kinderkopje in de bestrating je gevloerd.

Onderweg heb je al de nodige restaurants in Lyon gezien maar bewaar je trek nog even voor een lunch in de bistro Le potager des Halles aan de Rue de la Martiniere 3, want daar kun je echt zelf proeven waarom Lyon de culinaire hoofdstad is en nog wel onder het goedkeurende oog van Paul Bocuse. Aan de overzijde van de straat is namelijk een megagrote fresco te zien over het leven van Lyon met een aantal van haar beroemde inwoners, waaronder natuurlijk de eerdergenoemde grote kok, Antoine de Saint-Exupéry en Bernard Pivot. Door de gebruikte schildertechniek lijkt deze fresco dan ook levensecht.

Via Rue du Boeuf en Rue Tramassac kom je bij de het kabelspoorstation waar je met het treintje naar de top van de Fournière wordt gebracht voor een schitterend uitzicht over de stad. De baseliek die er staat is er aan het eind van de 19e eeuw in twaalf jaar tijd neergezet. Je hoeft er niet te veel tijd voor uit te trekken, want zo bijzonder is het niet. Slenter je weg weer terug naar beneden door de oude straatjes en langs de Romeinse theaters . Koop onderweg een baguette en een fles wijn en ga lekker op een bankje zitten in een parkje en geniet van wat je om je heen ziet. Lyon is genieten van historie, van cultuur en van lekker eten en drinken.

vieux_lyon

Lyon kun je het hele jaar door het beste bezoeken. Plan je bezoek aan de hand van de activiteitenkalender van het Office du Tourisme de Lyon, of maak er een tussenstop op weg naar je reisbestemming deze zomer. Je zult er graag weer een keertje terug willen komen!

Dit artikel werd geplaatst in samenwerking met Reisbroker, een blog waarop je alles kan vinden wat met reizen te maken heeft.

This entry was posted in Stedentrips and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply